DRIE SOORTEN POROSITEIT: LAAG, MEDIUM, HOOG

Veel haarstilisten, haarmaniakken en meiden met interesse in het onderwerp haarverzorging en styling, behandelen hun lokken op basis van de porositeit. Wat is dat? Haarporositeit wordt bepaald door hoe hoog de cuticula zijn gelift. Je kunt onderscheid maken tussen lage, medium en hoge porositeit. Afhankelijk van de uitstraling van jouw slierten, moet je de juiste cosmetica matchen, inclusief oliën, om er beter voor te zorgen.

porosity

Laag poreus haar – heeft dicht gebonden cuticulalaag met overlappende schubben die plat liggen, welke tegelijkertijd elke behandeling moeilijk maken. Zulk haar wordt gezien als sterk en gezond. Het is ook moeilijk te stylen, absorbeert water erg traag en het proces van drogen is erg lang. Laag poreus haar is minder vatbaar voor schade, het is niet statisch of kroezig.

Medium poreus haar – de cuticulalaag is losser, daarom geven veel haarstyling- en verfraaiende behandelingen bevredigende resultaten. Desondanks beschadigt medium poreus haar gemakkelijk, maar aan de andere kant is het vrij gemakkelijk om de porositeit te verlagen. Onthoud dat ondanks dat zo’n haartype niet veel moeite lijkt te vereisen om de conditie te behouden, het juist behandeld moet worden. Het wordt aanbevolen om niet te vaak harde cosmetica of verf te gebruiken.

Hoog poreus haar – heeft openingen en gaten in de cuticula wat betekent dat een behandeling zeer gemakkelijk is. Echter, voedingen, verfpigmenten en onzuiverheden en vervuiling kunnen gemakkelijk penetreren. Hoog poreus haar is zwaar beschadigd, absorbeert water snel en is gemakkelijk te stylen. Houd in gedachten dat styling met het gebruik van warmte zeer beschadigend is.

De beste oliën en technieken van verschillende haarporositeittypes

LAAG POREUS HAAR

How lift je de schubben om laag poreus haar goed te behandelen? Ten eerste, probeer eiwitten en alkanen, voeg wat glycerine toe aan je conditioner. Vervolgens breng je het aan op de gehele lengte van het haar en zorg je ervoor dat het warm blijft. Je kunt een plastic douchekapje opzetten en het bedekken met een opgewarmde handdoek.

Hoe dicht je de schubben om een juiste hydratatie van laag poreus haar te behouden? Dit is de oplossing. Eerst spoel je de conditioner uit met koud water. Daarna gebruik je een van de haaroliën of cosmetische boters: arganolie, zoete amandelolie, druivenpitolie, mangoboter of avocadoboter.

HOOG POREUS HAAR

Het belangrijkste element van de verzorging van hoog poreus haar is om cosmetica te gebruiken die de cuticula dichten. Daarom moet je altijd onthouden dat je je shampoo uitspoelt met koud water en gebruik een leave-in-conditioner of aloëverasap. Probeer het gebruik van producten met bevochtigingsmiddelen te beperken. Vergeet niet dat in een vochtig klimaat, een te grote hoeveelheid van deze stoffen kroezing en staticiteit kan veroorzaken. Probeer de volgende oliën: wonderolie, olijfolie, hennepolie, druivenpitolie, avocado-olie, teunisbloemolie, pompoenzaadolie, zonnebloemolie, sojaboonolie.

MEDIUM POREUS HAAR

De schubben van medium poreus haar staan ietwat open. Het is heel belangrijk om goed te zorgen voor zulke lokken vanwege het feit dat het heel gemakkelijk is om ze te beschadigen en uit te drogen. Gebruik hydraterende cosmetica, leave-in-conditioners, haarmelk en lichtgewicht romige maskers. Je zult ook de volgende oliën nodig hebben: jojoba-olie, avocado-olie, kokosolie, sesamolie, koolzaadolie, tarwekiemolie, macadamia-olie en rijstolie.

Hoe bepaal je de haarporositeit? Doe een test!

Het wordt gezegd dat de beste resultaten worden verkregen na het uitvoeren van alle drie de testen op haarporositeit: watertest, aanrakingstest en visuele test.

  1. Watertest – doe wat slierten in een kom gevuld met water. Onthoud dat jouw haar schoon moet zijn en vrij van cosmetica die het oppervlak kunnen bedekken. Wacht een paar minuten en observeer wat er gebeurt met de slierten. Hoog poreus haar zal binnen een minuut naar de bodem zinken van de kom. Medium poreus haar zal ongeveer twee minuten op het oppervlak drijven. Laag poreus haar zal na ongeveer twee minuten zinken.
  2. Aanrakingstest – neem een sliert haar en laat je vingers langs de schacht glijden (richting de hoofdhuid) Probeer toegang te krijgen tot wat je voelt. Laag poreus haar zal glad, weerbaar en zacht zijn. Medium poreus haar zal niet 100% glad zijn; je zult kleine bobbeltjes kunnen voelen. Hoog poreus haar is ruw en stug vanwege de openstaande cuticula.
  3. Visuele test – bestaat uit het observeren van je haar. Besteed aandacht aan hoe het eruitziet na het wassen en föhnen, of het glad of kroezig is na het gebruik van nieuwe cosmetica, hoe het zich gedraagt tijdens een regenachtige en vochtige dag. Laag poreus haar zal altijd glad en zacht zijn, ongeacht het weer en de verzorging. Medium poreus haar zal glanzend en glad zijn bovenop je hoofd, maar de puntjes zijn droog en dof. Hoog poreus haar is statisch en kan niet worden gestyled en het ziet er niet leuk uit, ongeacht wat voor cosmetica je gebruikt of de weersomstandigheden.